lørdag 24. mai 2014

Montebellorittet 2014 - ny personlig rekord, 2:28:44

Montebellorittet 2014.

Rett og slett en stor opptur!

Dette rittet ble litt spesielt i og med at også Ola stilte i klassen 12 år. De startet 30 min etter meg, og heldigvis stilte Bernt-Ole og Sindre opp i 32km åpen klasse, bare 5 min etter Ola. Nå var det ikke bare meg som skulle ut på ritt, jeg skulle også ha med meg en sønn som mildt sagt var litt på tuppa. Men jeg husker tilbake til første ritt med Umoe IKT, Kongerittet for noen år tilbake. Jeg som voksen var jo helt håpløs da, skjønner godt at en på 12 ikke var helt seg selv fredag kveld.

Alt om morgenen tok litt lenger tid, hadde satt avreise ca 09.30, ble nok lett 09.45.. Ankomst Sande ble nok nærmere 11.00 enn 10.30, men denne gangen droppet jeg 400,- i cash, og visste godt hvor alt med startnr og slikt var. Og alt var jo pakke og klart. Eneste bekymring var oppvarming, men jammen fikk jeg skviset inn et par runden på gresset før start. Fornøyd.

Bakken opp fra Sande er like tung i år som i fjor, og jeg synes nok at det går saktere. Siden vi syklet samme runden for en uke siden har jeg jo bakken i frisk minne, og tenker at dette går aldri på målet om ca 30 min til toppen. Men skiltet med 200m til spurtpris kommer litt raskere enn forventet og toppen nåes på ca 32min. Raskere enn i fjor. Dette gir inspirasjon til å bare klemme til i terrengparitet som kommer ca 200m etter toppen. Pulsen rekker å kanskje å synke litt, men første bakken i terrenget er tung, men jeg kommer opp. Klarer nesten å sykle opp første "steinrøys" (det er jo ikke helt en steinrøys). Men jeg merker at jeg har altfor mye luft i både dekk og bakdemper. Sykkelen spretter rundt på alle steiner som er. Burde nok stoppet og sluppet ut luft av dekkene, men skal det bli noen god tid, glemt det.

Ut på grusen er det bare å finne en så høy fart som mulig uten å gå helt i kjellern. Pulsen ligger nok tett opp mot 90% av maks, synes bakkene er tunge og kjører innpå litt mat (les energibar). Det hjelper jo en del.

Det er heldigvis lange nedoverbakker før grusveien langs Majordammen, deilig å få hentet seg litt inn. Nå er det bare å tenke på at denne runden har jeg klart på ca 1:30 tidligere i uken. Og tiden er godt på min side.

Men etter å ha gått opp en steinrøys skal jeg prøve noe dumt. Her har jeg klart å sykle på trening, og jeg tenker at det er bare å gutse på. Burde ikke gjort det veit du, bakhjulet spinner på en stein, og vips sykkelen forsvinner under meg. Det ender med en velt. Skrubber opp litt på høyre armen, svir jo som fy, men ikke verre enn at jeg kan fortsette som normalt. Klarer jeg aldri et ritt uten småskader tro?

Så er det opp den bratte bakken før vi ender ut på asfalten mot Konnerud. Deilig med litt asfalt, her kommer jo harde dekk til sin rett. Og hard bakdemper også.

Siste terrengparti var jo supert i fjor, i år blir det som en sprettball. Harde dekk og hard demper er ikke bra miks i terrenget. Ved første bakke tar jeg faktisk meg tid til å slippe ut litt luft, orker ikke tanken på å spinne opp siste kneika og velte en gang til. Mindre luft gir bedre grep, og jeg kommer fint opp siste bratte bakken i terrenget.

Jeg har nå et håp om en tid på ca 2:20, men beina er tunge, og runden over toppen av Haukåsløypa er alltid tyngre og lengre enn jeg ønsker. Nå kommer alle sprekingene på 26" hardtail (de jeg kjørte forbi nedover for få min siden). De bare tråkker og tråkker, og jeg klarer å følge på. Irriterende.

God fart ned siste bakken inn på Konnerud Skistadion, litt tungt opp første kneik på asfalten, men så er det strake veien til mål Vannvittig gøy å se at klokka ikke drar over 2:30, men holder seg unna med god margin.

I mål på 2:28:44 :-) Helt nydelig. Bare å nyte stemningen på Konnerud, det fine være og ikke minst, følelsen av å ha slått min egen rekord fra i fjor.

Jeg får tak i Bernt-Ole på telefon, og det viser seg at gutta har syklet mye raskere enn jeg hadde forutsett. Min dårlig tipping lå på 4 timer, men gutta var allerede ved golfbanen like nedenfor stadion. Dropper mat og sykler gutta i møte. Ola er også superfornøyd med tiden og smiler godt når vi møtes. Jeg sykler sammen med de til mål, tråkker på litt ekstra og rekker å ta bilde av Ola i det han sykler i mål.

Rett og slett en super dag. Jeg kommer tilbake i 2015.

Endomondo Mountain biking Workout: was out mountain biking 42.00 km in 2h:28m:44s using Endomondo.

torsdag 22. mai 2014

Hokksundrunden på offroad

Trening på sykkel, 22.mai 2014

Veldig kort bloggpost. Dette ble enkelt og greit Hokksundrunden med Jon Halvor. Ikke noe poeng å ta seg helt ut før Montebellorittet, men allikevel holde beina i gang. Ikke er det så stor fare for å stupe over styret på runden heller.

Det ble en passe rolig tur, burde nok vært ørlite mer rolig på slettene, ble litt revet med av fint vær. Det ble til at jeg dro det meste av veien, Jon Halvor koste seg bak. Tok det med ro i bakkene, ingen rekord opp bakken ved Ytterkollen denne gangen.

Totalt sett en veldig bra ut. Ikke sliten ved ankomst Åssiden, men merket at vi hadde vært ute :-) Noen ganger er det veldig deilig å bare kjøre den vante runden.

Endomondo Mountain biking Workout: was out mountain biking 34.28 km in 1h:23m:36s using Endomondo.

tirsdag 20. mai 2014

Siste del av Montebelloritteløypa

Trening på sykkel, 20.mai 2014

Løypa ser veldig bra ut.
Supre klopper.
Etter en relativ hard tur til Tverken i går kveld kjente jeg det godt i beina de første bakkene etter krysset ved Vestbygda skole og utover Andorsrudveien. Men jeg hadde jo lovet Ola å være tilbake ved Konnerud skistadion ca 19.30. Målet var rundt hele løypa som forrige tirsdag, men uten innlagte pauser. Heller kjøre jevnt og i min eget fart.

Beina var tunge frem til terrengpartiet, men der våknet de til. Måtte vel bare varmes litt mer opp? Klarte å sykle lenger opp i første bakken enn normalt, er den mulig å sykle opp tro?

Klarte å holde både puls og farten oppe rundt resten av runden, og klokket inn 19.31 på sletta ved Konnerud Skistadion. Typisk at treninga til Ola hadde sluttet 10 min før i dag. Men siden Herman var syk denne tirsdagen ville Ola vise meg mange av de stedene de trener, så vi la i vei oppover i skogen bak stadion (over Jarlsbergveien og videre oppover). Ola klarte både balanseplanken og over en bekk, mens jeg skulle tøffe meg å sykle ned et dropp. (Bratt skrent). Jeg ble til og med advart av Ola. Dette endte i trynings over styre og skjevt forhjul!! Skrubbsår på kneet også. Arg!! At jeg aldri kan lære. Og ikke minst, stolheten! Hvor skal dette ende. Jeg må jo lære.

Vi måtte jo sykle slukøret bort til bilen, hjulet kan definitivt ikke brukes på Montebellorittet i den stand det er nå.

Når denne bloggen skrives kan jeg jo rette en stor takk til Bjørn Myhre som rettet hjulet på onsdagen (levert og fått igjen på samme dag). Men hjulet har visst fått seg en trøkk som tilsier at det ikke kan bli like bra som nytt. Og det gjør jo episoden med droppet enda dummere. Men jeg håper at jeg er en dyrekjøpt lærdom rikere.

Ser frem til Montebello på lørdag.

Endomondo Mountain biking Workout

søndag 18. mai 2014

Gjennomkjøring Montebellorittet for gutta

Trening på sykkel 18.mai 2014

Ola og Herman har bestemt seg for å gjennomføre ungdomsutgaven av Montebellorittet, fra Sande til Konnerud. Dette er første gang gutta stiller i et skikkelig sykkelritt, så jeg tenkte det var greit med en gjennomkjøring.

Vi kjørte bil til start i Sande, parkerte, og la i vei. Optimismen var stor de første meterne selv om jeg hadde prøve å advare om at det hele starter med en lang bakke på 9km til toppen.

Bakken ble lang, og lengre enn lang. Det kom noen få utbrudd som "jeg hater bakker", men samtidig kom det flere kommentarer som "se 'a Herman, her var det fint, her kunne vi telta i sommerferien". Og det ble mange stopp oppover mot toppen for å se på bekken som renner pent og pyntelig ved siden av veien mot toppen av 9km bakken. Ola holdt faktisk på å kjøre på den karen som lå å solte seg på grusen. Alt slit ble glemt et lite øyeblikk, ikke hver dag vi ser hoggorm! Ormen var daff som søren, flyttet seg ikke en mm, men snudde på hodet og kikket litt på fotografen i det bilde ble tatt.

Etter nesten 1t og 24 var vi faktisk på toppen, 8.2km fra start. Det var nok en liten indre seier for gutta å ha gjort unna monsterbakken fra Sande. Nå ventet morsomt terreng, det hadde vi ventet lenge på.

Første kommentar fra Ola etter noen meter inn i første terrengparti, "jeg trodde det skulle være sti jeg, ikke en skogsbilvei!" Tror kanskje gutta har syklet litt over middels mye sti med Bernt-Ole og meg det siste året. Er jo ikke akkurat skogsbilvei mellom Strutåsen og Solobua på sommerstid. Heldigvis ble skogsbilveien til sti og utfordringene sto i kø. Men gutta klarte brasene overraskende bra, og de var nok litt skuffet når det hele var over. Det burde jo vært mye mer terreng.

Endelig terreng etter nesten 9km
oppoverbakke.
Ut på grusen igjen, og her kommer min tabbe, jeg hadde nok snakket løst om at etter terrengpartiet var det stort sett nedover mot Konnerud. Vi hadde jo allerede passert toppen. Vel..., det er nok litt feil. For når du ligger på høy puls under rittet tenker du ikke så veldig mye på om det var noen ekstra kneiker etter bakken fra Sande. Det kom noen flere kommentarer ala "jeg hater bakker" og gutta trodde nok at vi kom til å bruke minst like lang tid hjem som dit vi har kommet, godt innenfor "det store Bergvannet".

Vi kom oss opp de siste bakkene også, og humøret var nok stigende når jeg kunne melde at vi hadde gjort unna ca 3km på 10 min med slak nedoverbakke. Gutta startet litt å kjenne seg igjen også, gjorde ikke noe det heller.

Asfalten ved Andorsrudveien ble kjærkommen, alt triller så mye lettere på asfalt når du allerede har syklet noen mil på grus. Gutta konkluderte raskt med at de ikke orket å sykle hele veien til "mål", så vi stoppet i krysset ved Vestbygda skole. Gutta tok en velfortjent pause, og jeg girte om å tråkket det jeg kunne ut til Sande for hente bilen. Dermed ble mer eller mindre et godt langt drag til Sande på ca 36min.

Kjempeinnsats av gutta, og veldig moro å ha de med. Jeg tror begge er veldig motivert for å tråkke til på lørdagen, selv om bakken fra Sande kommer til å være like lang. Heia gutta!


Endomondo Mountain biking Workout: was out mountain biking 25.78 km in 3h:19m:32s using Endomondo.

fredag 16. mai 2014

4x4 intervall i 800m - på terrengsykkel

Trening på terrengsykkel, 16.mai 2014

Kort og effektiv trening kvelden før 17.mai. Det ble rett og slett en knalløkt. Tror kanskje jeg klarte litt lenger på første og tredje drag. Siste draget ble et forsøk på opp steinrøysa ved pumpehuset. Kom nesten opp! Nytt forsøk neste gang. Solskinn og fint vær, deilig å kunne kjøre kort-kort.

Endomondo Mountain biking Workout

tirsdag 6. mai 2014

Rundt Majordammen på Konnerud - i regn

Trening på sykkel, 6. mai 2014

Det regner.., men vi kan ikke la det påvirke sykkelsesongen! Og så lenge Ola fortsetter med terrengsykkeltrening på Konnerud vil nok jeg også trene på Konnerud om tirsdagene.

Nå er det terrengsykkel som gjelder, og det ble trening i deler av Montebelloløypa. Ganske uggen vær, stiller med Devold ull, regnjakke, lang sykkelbukse og Gore-Tex vintersykkelsko. Alt ble vått! Selv med Gore-tex sykkelsko endte jeg opp med innvendige vanndammer inne i skoa. Tipper hver sko veide borti 1kg på slutten av runden.


Og Schwalbe Hans Dampf er tungt på asfalt og grus. De på en måte suger seg fast i underlaget, og triller dårlig. Men topp grep på sti, selv på våte og glatte steiner. I dag klarte jeg å sykle lenger opp bakken i første stiparti enn noen gang før. Hadde jeg vært litt mer på hugget tror jeg det nå er mulig å sykle opp den bakken.

Og det har blitt lagt ut klopper over den myra som ofte er som en liten dam, helt perfekt, bare å sykle i vei.

Jeg rakk ikke siste delen av løypa, fulgte asfalten til Konnerud Skistadioen der Montebellorittet gjør en liten tur på asfalt.
Schwalbe Hans Dampf, griper som søren,
selv på våte steiner.

Sitter igjen med en god treningsøkt, selv om alt ble vått, og det ble en haug med etterarbeide. Tror også jeg har fått litt kast i bakhjulet, det må sjekkes opp ASAP.


Endomondo Mountain biking Workout: was out mountain biking 19.64 km in 1h:20m:41s using Endomondo.

torsdag 1. mai 2014

Enebakk Rundt 2014 - 90% solo

Trening på sykkel 1.mai 2014

Dette ble rett og slett slitsomt!

På vei til Oslo, kl. 07.55.
Strålende sol!
Vi var ikke så mange som normalt fra Atea i år, og dette resulterte i bare en gruppe. De fleste hadde egentlig som mål å kjøre på ca 3 timer, med tydeligvis endret dette seg 200m etter vi hadde startet. For selv om mange nevnte på at vi må prøve å holde sammen, var det full gass i første bakke. Nå høres jeg kanskje litt "sur" ut, men det er jeg ikke. Siden jeg ble liggende bakerst i første bakke og ikke klarte å holde følge er dette bare min greie, jeg må trene mer motbakker slik at jeg klarer å holde trøkket oppe.

Jeg mistet vel gruppa etter ca 20 min, derfra og inn ble det 90% solotur. Det kom noen få lag forbi, men stort sett kjørte de altfor fort. Jeg prøvde å ligge på halen på et større lag som kom fordi på en flate, men dette laget hadde vært ute å syklet før, de holdt lett over 43km/t på flata, og de trillet heller ikke i nedover bakkene. Jeg klarte rett og slett ikke å holde følge nedover, det skal jo liksom være min styrke.

Dermed ble det solo igjen, det kom noen single ryttere, men enten syklet de raskere enn meg, eller så gikk det altfor sakte. Mot mål kom et damelag som noen av oss hang på. De kjørte litt mer etter min stil, så fort som mulig på slettene, og roet ned i motbakkene for å få med alle. Men midt i denne gruppa hadde det forvillet seg inn en høy kar, han var tydeligvis sterk og kunne tråkke, men det å ligge i felt kunne han ikke. I en slak utforkjøring klarte han å kjøre forbi første dame i rekke, dultet til og med borti henne med skulderen. Slik er ikke bra i over 35km/t. Heldig tok kapteinen på laget affære og fikk han til å holde seg på rekke. Jeg gjorde kanskje noe som ikke er helt etter boka også, mer eller mindre tvang meg inn i tredje rekke i dette laget. Var lei av å bare ligge bakerst og langs den hvite stripa. Men ingen klagde, og vi gutta takket for turen i den siste lange bakken før mål (ikke den aller siste gangsiten, men den lange bakken før det). Jentene hadde tydeligvis mer trøkk i beina og føyk opp bakken i god fart.

Enebakk Rundt avslutter med en veldig bratt bakke (opp en gangsti), den var ikke noe lettere i år enn foregående år..

I mål etter en slitsom tur.
Det var jo ganske kjølig i dag (+4C), men det gikk faktisk over all forventning. Med både superundertøy, Devold ull og vindjakke ble det helt supert på overkroppen. Resten av kroppen dekket jeg til med sykkelbukse, lange bein, hjelmlue og skihansker.

Totalt sett en veldig slitsom tur, men som alltid, det er verdt det. Med så fint vær frister jo dette til gjentakelse i 2015 :-)




Endomondo Cycling Workout: was out cycling 83.43 km in 2h:54m:34s using Endomondo.