onsdag 17. oktober 2012

Testrunde med Scott Spark 910 - 29" fulldempa

Trening på sykkel 17. okt 2012.
Etter prøverunden hos Bjørn Myhre forrige torsdag har jeg tenkt frem og tilbake på dette med fulldempa sykkel eller ei. Det var jo sykt moro å kjøre nedover og bortover på sti, men hvordan ville det være på en mer reel treningstur. Tilfeldigvis tok jeg en telefon til BM og spurte om de hadde sykkelen ennå, og jepp, det hadde de. De fleste planer for onsdagen ble snudd til på hodet og det ble duket for årets første stitur med lykt.

Turen startet med problemer med batteripakke og kobling mot lykta... Ikke noe spesielt godt tegn, og uten lykt var jeg sjanseløs. Heldigvis hadde jeg en batteripakke ekstra, og etter litt frem og tilbake var vi på vei mot Aron.

Det var veldig vått i Aron, og glatte steiner innover mot Tverken. Uvant med 29" og lykt for første gang. Veldig tungt opp Aron i kveld, jeg måtte gå flere steder en vanlig. Spark 910 har kun 20 gir som seg hør og bør om dagen. Første gir er rett og slett ikke så lett som første gir på Scale'n med 3-delt krank.

Alt ble bedre når vi ankom toppen av Aron og veldig bra grep med fulldempa når jeg fikk igjen pulsen og kunne tråkke på litt mot Tverken.

Jeg koste meg virkelig innover mot Tverken, der er det småkupert, litt stein, gjørme (i kveld), ellers en normal tur sti.  Jeg hadde rett og slett en mer behagelig ferd enn på 26" HT... Men, jeg har ikke følelsen av mer kontroll over sykkelen. Heller motsatt. Jeg ble litt mer reservert enn jeg normalt er på 26". Jeg skal legge litt på hylla for glatt føre og første kveld med lykt. Samt at demo-sykkelen har SPD pedaler mens jeg er vant til Eggbeater. Skoa sitter bedre fast på SPD.


Jeg tror det eneste stedet jeg virkelig følte at dette gikk kjappere og kanskje tryggere enn før var på grusen ned fra Tverken. Der var det virkelig lett å få god steam, bare gi beng i alle hindringer og tråkke på.

Ned Blåstein var det mye søle og glatt, så der gikk det smått. Jeg har nok kjørt raskere ned de bakkene på min gamle Scott Scale 20. Ble mer sliten i håndbakkene enn jeg har forventet.

Men nå kommer det som jeg kanskje synes ble veldig rart.. På asfalten på vei hjem, med full lås på demperne, det synes jeg gikk merbart lettere enn med tidligere 26". Kunne bare ligge på storskiva og tråkke i vei. Jeg fikk litt av den samme følelsen som på racer....


Konklusjon på Scott Spark 910 for meg... Scott Scale 910 i størrelse Small er bestilt og kommer til våren!

Nå er det bare å glede seg.. Scale 910 tror jeg blir helt rått, i riktig størrelse, Shimano XT bremser som er helt rå... Shimano XT 20 gir blir en litt tyngre tilvenning, men må jo bare trene mer..

Fortsatt muligheter for gode turer i høst, på Veras Nakamura.

Endomondo Mountain biking Workout: was out mountain biking 13.24 km in 1h:52m:12s using Endomondo.

lørdag 13. oktober 2012

Tur fra Nerdammen til Tverken med Bernt-Ole

Trening på sykkel 13.okt 2012.
Ikke akkurat en dedikert treningstur, men det å sykle sti må jo være god trening? Så lenge du klarer å sykle er pulsen høy! Og det uten at du kjenner det selv, veldig kjekt.

Vi startet bortover 800m, greit å varme opp den veien. Det er verre å begynne med opp Aron. Været var ikke helt det store i dag, men det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær osv, så Bernt-Ole og jeg la ut på tur 12.50. Etter 800meteren er det opp til Nerdammen. Og her merker jeg at det er forskjell på sykkel med karbonramme og Veras Nakamura. Den er rett og slett tung å dra oppover bakkene. Bernt-Ole koste seg rolig på siden med sin lette 29". Jeg hadde vel ikke under 88% puls fra vi startet på grusveien etter 800m til vi nådde Nerdammen.

Det ble en kort stopp på Nerdammen, jeg var jo helt ukjørt og trengte 2 min pause. Tid for et par bilder av gutta.

Etter kort fotografering bar det inn på virkelig sti. Nakamuraen fikk virkelig kjørt seg gjennom myr, over stokk og stein. Merket godt at dekkene til Vera aldri har vært skiftet, for de gled godt unna på stein og røtter. Vurderer seriøst et par nye dekk, de kan sikkert Ola bruke til neste år allikevel, så det er ikke helt bortkastede penger.

Det er rett og slett en kjempeflott stitur fra Nerdammen til Tverken. Du kan sykle store deler av turen, men litt gåing må beregnes i det man nærmer seg Tverken. Det er også en litt større myr som må forseres, Bernt-Ole skled "lett" over denne med store hjul og godt volum, mens jeg sank akkurat nok nedi myra at jeg måtte stoppe opp og løpe med sykkelen. Myrvann i oktober er kaldt! Takk til ullsokker som gjør at varmen kommer raskt tilbake.

Bremser... V-bremser duger ikke i søla. Det tok ikke mange mange nedoverbakkene før jeg hadde mer eller mindre null bremseeffekt. Pipelyden fra skivene til Bernt-Ole er en påminnelse på at det må komme noe godt til våren.
En kort stopp et stykke inn på turen mot Tverken.
Jeg ikke helt sikker på hvor bilde er tatt, men dette er
et veldig fint vann.

Vi skilte lag like ved Tverken, Bernt-Ole tok veien over Spiralen hjem, mens jeg skulle prøve meg ned Aron. Det er ikke bra med Nakamura og dårlige bremser. Jeg måtte stoppe et stykker overfor topphuset til heisen og igjen prøve å justere bremsene, kunne jo ikke prøve meg ned Aron uten noen bremser. Igjen hadde wiren til bakbremsen hengt seg opp, og det som for få timer siden var en bakbrems som tilsynelatende fungerte, var nå en bakbrems som bare hang seg opp. Fikk fikset det 70% og satt utfor Aron. Endte med å trille ned det bratteste av Aron. V-bremser duger ikke i søla!!!

Jeg synes også sykkelen spratt mer en normalt på den siste delen av turen, og det var jo ikke så rart, for ved sjekk av demperen når jeg kom hjem... Den rikker seg ikke en eneste cm... Hm... Kan virkelig turen ha tatt demperen av dage? Så nå blir det igjen litt mekking, av både dempegaffel og bremser :-)

Håper på flere turen før snøen kommer... Og neste år, 29"... sier ikke mer.

Endomondo Mountain biking Workout: was out mountain biking 15.29 km in 2h:30m:28s using Endomondo.

torsdag 11. oktober 2012

29" helt rått

I kveld var det Scott og HardRocx prøve ettermiddag hos Bjørn Myhre. Prøvingen var lagt til Årbogen, helt perfekt for å teste neste års godsaker.

29" "Here I come". Helt rått!!
Jeg startet med å prøve noe jeg ikke burde ha prøvd, fordi jeg forelsket meg etter ca 10-20 sek. Scott Spark 910 - fulldempa 29" rittmaskin! Den var riktignok i størrelse Medium, men faktisk satt jeg veldig godt. Vil nok sitte enda bedre på Small, ingen tvil om akkurat det. Men over til prøveturen. 29" og fulldempa i lett terreng, helt sykt hvor fort du kan kjøre på sti, uten å føle deg utrygg. Det er bare å tråkke til, tråkke til, tråkke til. Shimano XT bremser = YES. Helt syk bremsekraft.

Jeg har også prøvd HardRocx Circo Volante SL til en altfor dyr penge, men den fant jeg fort ut at jeg ikke skal ha, og dermed sparte jeg jo de penga! Det er egentlig en kjempeheftig sykkel med XTR gir og bremser, men med smalt styre og veldig langt overrør passer ikke den meg.

Scott Scale RC 29... Respons som en racersykkel, bare at det er 29" offroad. Det å stå i ramma her på grusvei, YES. Veldig god i oppoverbakker også (skulle egentlig bare mangle med en vekt ned om 9kg), SRAM XX girer smooth og raskt. Mulig det var XTR bremser på denne, husker ikke helt. Scale gir en helt annen komfort i skogen enn HardRocx, uten tvil. Sluker små ujevnheter på lett sti og grus på en fin måte. Men hardtail er og blir hardtail, ikke mulig å kjøre så fort på smal sti som med Spark 910. Hm.. tenke tenke.. Skal jeg kjøpe sykkel for den ene gangen i året som det virkelig gjelder å ha en lett hardtail (les Birken), eller skal jeg kjøpe en sykkel jeg kan komme hjem med et stort glis etter hver tur i skogen??? Dette blir noe å gruble på.

Scott Genius 730. YES, YES, YES. Gutta mente jeg kom tilbake med dagens største smil, mulig det stemmer. Her snakker vi ny hjulstandard på 27.5" (650b), 150mm vandring på demper foran. Selvsagt fulldempa. Dette er en litt tyngre stisykkel som definitivt ikke egner seg for Birken eller å konkurrere med gutta opp til Tverken på høsten, men rett og slett lek å moro der du kanskje må gå av hardtailen. Rett og slett dritmoro. Jeg har ikke prøvd slik type sykkel før, men det ga en veldig mersmak og lyst-på faktor. Men igjen, da sprekker budsjettet helt i det blå.

Det er lenge siden jeg har en slik opptur på sykkel som i kveld. Fulldempa har rett og slett fått en stjerne i boka mi, og alle budsjetter må vris og vendes før en beslutning taes!

Jammen godt at snøen kommer snart (håper jeg), så får jeg litt annet å tenke på. (les, ski, staver, smøring, glider, børster, pulver, Birken+++)

God kveld

//Glenn

søndag 7. oktober 2012

Oppsummering høstferien 2012

Med kun EGDE på mobilen har det blitt så som så med oppdatering på bloggen siste uken. Her kommer et lite resymé av trening og sykling i høstferien.

Høstferien har først og fremst (med tanke på trening) blitt viet til stisykling på Blefjell. Nakamuraen til Vera har skikkelig fått kjørt seg, egentlig er det rart at de hjula fortsatt er rette..

Det begynte søndag 30. sept...

Litt utpå ettermiddagen med Storli-Rendledammen og videre innover i fjellet. Jeg trodde det skulle være enkelt å sykle på de nye plankene som er lagt ut over alle myrene, men de er akkurat litt for smale til å sykle på. Det blir rett og slett mye balansekunst. Nå har jeg fått høre i etterkant at det er meningen.. Jaja, får vel ta hensyn til at de fleste går på beina i fjellet.  Men igjen, veldig moro å sykle der "ingen" andre sykler. Hørte jeg fulldempa?

Neste dag, altså mandag 1. okt bar det innover i fjellet igjen. 

Vi hadde gjort litt forfallende arbeid på campingplassen og i det solen tittet frem fikk jeg med meg Ola og en kompis på stitur. Det ble noen kjedelige km på grusvei før Ola våkna til liv og brått ikke var sliten mer. Mye trilling av sykkel den første stunden før du kommer frem til den litt brede stien fra Blestølen til Sportskapellet. Men på denne stien er det helt supert å sykle. Gutta synes det var mest moro nedover, jeg oppover :-) Det blir noen kneiker der jeg ennå har litt mer kraft i beina og kanskje litt med guts slik at jeg kommer opp og synes det er mer utfordrende enn å kjøre ned. For ned kommer man jo alltid..

På tirsdagen ble kun intervalltrening på grusvei. 

Tiden strakk ikke til for noen nye stier, og siden det ble kosetur forrige dagen, ble det høypuls på grusen. Neste høst skal jeg prøve å legge noen helger til Blefjell før Birken. Her er det jo perfekte gruseveier med slike seige bakker som du finner mellom Rena og Lillehammer. Det å pushe bakker fra Blestua til Blestølen må sies å være helt perfekt.

Siste dag med sykkel ble fredagen, og dette "kremturen" om jeg kan få si det sånn!



Turen startet faktisk med skifte av bremsewire både foran og bak. Utrolig hva et par nye wire og noen nye klossen gjør med bremseeffekten på en sykkel. Tips dere til med sønner og døtre som fortsatt har V-brems. Kjøp komplette wiresett på Bikeshop, de koster kun 68,- og inneholder alt du trenger for å skifte wire både foran og bak. Helt supert.

Start på Storli, først på grusen til Blestua, og deretter opp sti, planker, gjørme, myr helt frem til Strutåsen. Jeg fikk mange kommentarer underveis, men de var hyggelig alle sammen, og da er det jo bare enda mer morsomt. Men det går hardt for seg for sykkelen, og en kneik ble det så mye hopp og sprett at bakhjulet hoppe litt ut av stilling. Jeg trodde et øyeblikk at nå gikk det hjulet føyken, men heldigvis var det bare å feste hurtigkoblingen litt strammere og tråkke videre.
Følelsen av å være på Strutåsen med sykkel er rett og slett helt enorm. Det er veldig bra på ski også, men det er liksom noe alle klarer... Sykkel derimot.. Moro å gjøre noe ikke alle andre driver med. Og igjen, hørte jeg fulldempa??
Nakamura som elske søle.
Turen endte igjen over styret... Og rett i søla. Heldigvis var farten liten, men søledammen var akkurat litt for dyp til at hjulet ville over. 

PS: Jeg tok noen bilder av meg selv med GoPro på Strutåsen, men de egne seg ikke på trykk eller på nett, så dere må ta til takke med naturen og litt sykkel.

Jeg legger ut tracking fra den siste turen, men alle turene ligger på Endomondo.

Endomondo Mountain biking Workout: was out mountain biking 19.81 km in 2h:17m:17s using Endomondo.